Bazı kavramları hep duyarız ama hakkında yeterli bilgiye sahip değilizdir. Günümüz şehirleri için önemli bir dönüşüm hamlesi olan kentsel dönüşüm de çok duyduğumuz fakat az bildiğimiz konulardan. Gelin kentsel dönüşüm nedir, ne değildir beraber öğrenelim.
Öncelikle şunu kabul edelim: Türkiye bir deprem ülkesidir. Özelikle 1999 depremleriyle başlayan süreçte, bu gerçeği daha yakından ve acılı bir şekilde yaşadık. Bu sebeple devlet tarafından çeşitli önlemler alınmaya başlanmıştır. Bu çalışmaların en önemlisi Türkiye’deki neredeyse herkesin yakından ilgilendiği, apartman toplantılarının veya mülk sahiplerinin birinci gündem maddesi olan kentsel dönüşüm, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2012 yılında çıkartmış olduğu kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” yasasıdır.
Kentsel Dönüşüm Yasasının Amacı Nedir?
Yasayla başta deprem olmak üzere, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ vb. afet riski altında bulunan bölgelerin ve risk dışında kalan, ekonomik ömürlerini tamamlamış, eski ve hasarlı binaların tasfiyesi ve yerine, sağlıklı, güvenli, standartlara uygun hayat alanlarının yapılması ve olası afetlerde can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Dönüşümün özellikle büyük şehirler için bir başka boyutu ise çarpık kentleşmenin etkilerinin azaltılarak modern, refah seviyesi yüksek, tarihe ve doğaya saygılı şehirler oluşturmaktır.
Hangi Yapılar Kentsel Dönüşüm Kapsamında?
Kentsel dönüşüm, başta İstanbul olmak üzere diğer büyük şehirleri ile beraber Türkiye’nin bütün illerini kapsamaktadır. Gecekondularda oturanlar da kentsel dönüşümün avantajlarından faydalanabilir. Arsa tapusu hazine arazisi kapsamında ise ve gecekonduda oturanlar işgalci konumunda ise devletten arsa satın alınıp, kentsel dönüşüm kapsamında bina inşa edilebilir.
Kaçak arsa tapulu binalar da dâhil olmak üzere kat mülkiyetli ve kat ittifaklı binalar da kentsel dönüşüm projelerinden yararlanabilir. İstanbul özelinde parselin kentsel dönüşüm alanında olup olmadığını buradan öğrenebilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Nerelerde ve Nasıl Yapılır?
Kentsel dönüşüm için tek sorun yüksek risk taşıyan yerleşim alanları değildir. Standardı düşük ve niteliksiz yapılar da kentsel yenileme ve dönüşüm yerleri olarak görülmektedir. Yenileme alanlarına yönelik uygulamaların planlı bir şekilde yapılması ve dönüşümün kentsel yaşamın odak noktasında insan olduğunun bilinciyle yapıların inşa edilmesi gerekir.
Bu kapsamda riskli yapılar, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan veya yıkılma ya da ağır hasar görme riski taşıdığı teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı ifade ediyor. Kısaca risk bulunan alanlarda yer alan binalar veya risk bulunmayan alanda yer almayan fakat riskli olan yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa edilmektedir. Riskli yapının tespitini için mülk sahiplerinin lisanslı bir firmaya başvurması gerekmektedir. Bu süreçte hak sahiplerine birtakım yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar arasında kira ve kredi desteği ve birtakım vergi muafiyetleri yer alıyor.
Size bu konuda daha fazla bilgi verebilmemiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.