İstanbul’un Depremle İmtihanı

İstanbul ve deprem tarih boyunca hiç ayrılmamış 2 kelime. Deprem gerçeğiyle yüzyıllardır karşı karşıya olan bu büyük şehir sizce muhtemel yaşanacak büyük İstanbul depremine hazır mı?

Türkiye bir deprem ülkesidir. 17 Ağustos 1999 tarihinde çok acı bir şekilde bu gerçek tecrübe edilmiştir. Merkez üssü Gölcük olan deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi. 1999 depreminde, resmi verilere göre 17 bin 480 kişi yaşamını kaybederken 21 bin 781 kişi yaralandı. Ve 285 bin kişiyi evsiz kaldı. Aynı fay hattının devamı ise batıda İstanbul’dan geçiyor. 1999 depreminden sonra İstanbul’da 30 sene içinde her an deprem olabileceği açıklandı. Beklenen Marmara Depremi’nin olma olasılığı yüzde 62 olarak ilan edildi.

Büyük İstanbul Depremi Ne Zaman Olacak?

1999 yılından bu yana en sık soruların sorular arasında “Beklenen büyük İstanbul depreminin ne zaman meydana geleceği” yer alıyor. Fakat dünya üzerinde henüz depremleri önceden belirleyen bir sistem bulunmuyor. Bununla birlikte son 20 yılda gerek yurt içi gerek de yurt dışından birçok bilim insanı, fay hattı üzerinde incelemeler yaparak, çeşitli senaryolar geliştiriyor.

Bu varsayımların ortak noktası, İstanbul’da zamanı bilinmese de büyük bir depremin yaşanacağı ve bunun büyüklüğünün de 7’nin üstünde olacağı düşünülüyor.

Deprem Değil Bina Öldürür!

1999’da yaşanan Marmara ve Düzce depreminde can kayıplarının önemli bir kısmı, sağlam ve yönetmeliklere uygun yapılmayan binaların çökmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu da “Deprem değil, bina öldürür” cümlesi en çok duyulan sözlerden biri haline getirdi. Zira yurt dışında örnekleri sık yaşanan büyük depremlerde -Japonya’dakiler gibi- insanların binalarına güvendiği ve neredeyse sıfır hasarla hayatlarına devam ettiği görülmektedir.

Peki Binanız Depreme Dayanıklı mı?

En son İstanbul’da yaşanan 5.8 şiddetinde deprem büyük paniğe yol açmış ve akıllara “Binam ne kadar güvenli? sorusunu akıllara getirdi. Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’na göre Türkiye’de riskli 6.7 milyon binanın 20 yıl içinde dönüştürülmesi hedefleniyor. Her yıl 100 bini İstanbul’da olmak üzere 300 bin konut dönüştürülecek. Böylece 5 yılda İstanbul’da 500 bin, toplamda 1.5 milyon konut dönüştürülecek.

Bu kapsamda siz de binanızın riskli olup olmadığını ve riskli durumlarda yaşanacak süreçler hakkında bizimle iletişime geçerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir